door Jan D. Swart
Er kunnen binnen het gebiedsplan Feyenoord City 1200 woningen méér worden gebouwd als De Kuip De Kuip blijft en men stopt met de ontwikkeling van een nieuw stadion. Dat zei Aart van Zevenbergen, de fractievoorzitter van de SP die zelf op Zuid woont en het vreemd blijft vinden dat bouwwethouder Bas Kurvers het gebied saai vindt zonder een nieuw stadion. Volgens Van Zevenbergen zou de VVD juist als een kind zo blij moeten zijn met een bouwbonus van 1200. Hij zei nog net niet: een lot uit de loterij.
Aan de ontwikkeling van het nieuwe stadion werd donderdagmorgen wéér een uur onenigheid in zienswijze toegevoegd. Raadslid Robert Simons van Leefbaar Rotterdam zei zich grote zorgen te maken over de financiering van het nieuwe stadion (50 miljoen te kort en verder slechts halve toezeggingen) en het totaal ontbreken van aandacht voor plan B (het behoud van De Kuip).
Hij ergerde zich bovendien aan de middeleeuwse wijze waarop hij over dit dossier in de grotten van het stadhuis zonder ventilatie geheime stukken moest lezen. En dat in coronatijd. Ellen Verkoelen viel hem bij, want de voorvrouw van 50Plus wordt al beroerd bij het horen van het woord geheimzinnigheid. ‘’Het blijft gerommel’’, vond ze naar aanleiding van het kritische rapport van De Rekenkamer en ze snapte ook niet dat er nu ineens een soort troonrede geschreven moest worden om het publieke belang van een nieuw stadion vast te leggen voor het nageslacht.
Dat plotselinge nieuwe noodzakelijke geschrift leidde niet alleen tot gesteggel, maar vooral veel wantrouwen. ‘’Het voelt net alsof er bij het samenstellen van de Position Paper fouten zijn gemaakt, die nu gauw gauw moeten worden gerepareerd’’, zei Verkoelen en aan de titel van de door Simons ingediende motie ‘Open Vizier’ viel vooral zijn boosheid van de achterkamertjespolitiek af te leiden.
Raadslid Ruud van der Velden – ook tegenstander van de bouw van het nieuwe stadion – hield het voor zijn doen kort: ‘’Het is een slecht plan en het blijft een slecht plan.’’ En geheel in de lijn der verwachting verdedigde het CDA het nieuwe stadion van grondlegger Adriaan Visser (D66) en hoorden we Eskens zeggen dat ‘’informatiebeveiliging’’ tot wel van belang blijft.
Wethouder Van Gils was overigens niet tegen het gebruik van de digitale kluis over dit onderwerp. Maar daar wilde hij toch wel eerst even met het presidium en het college over sparren. Hard nodig, vond Robert Simons, ‘’want als alle wethouders bij de geheime stukken kunnen en ook nog tientallen ambtenaren, is het wel heel raar dat de gemeenteraad als hoogste orgaan van informatie verstoken blijft.’’